pondělí 20. srpna 2012

Hříbkové Risotto


Pokud děláme pravé Italské risotto, je třeba mít rýži na toto určenou a tím jsou druhy Carnaroli či Arborio. K dostání třeba v Makru, nebo v nějakém lepším hypermarketu.Z normální rýže ne, je to ztráta času. Dále potřebujeme dobré bílé víno(né šató de terapack). Pamatujte , že tu flašku pak bude muset někdo dopít a koštovat krabicák, či víno z marketu za 40 ká čé je vo život...

Ingredience:

Několik mladých hříbků, či jiné tvrdší lesní houby
Šalotka
Stroužek česneku
Na porci tak hrst rýže
Zeleninový vývar
Olivový olej
Sůl,pepř
Máslo
Parmezán




Postup:

Osmahneme na dobrém olivovém oleji menší cibulku,hodí se bílá, která není tak výrazná či nejlepší je šalotka.Pak dáme celý stroužek česneku, který po orestování vyjmeme. Necháme zesklovatět cibulku a pak se přidává další surovina, v mém případě mladé hříbky. Risotto se dělá buď to základní, kde je opravdu jen cibulka-víno -parmezán-máslo a nebo pak se do toho přidává dle druhu něco navíc(houby,zelenina,maso,ryby,mořské plody.....)
Takže orestujeme a pak přidáme rýži(asi tak velká hrst na porci), kterou též lehce zarestujeme, až zesklovatí zalijeme vínem asi tak deci...Víno necháme odpařit a pak už jen doléváme zeleninový vývar, který by mněl být horký a je třeba si ho vytvořit dopředu.
Postupuje se tak, že se dají tak dvě naběračky vývaru a pak se nechá vývar odpařit a vše je za neustálého míchání! Takto se postupuje dokud není rýže "al dente".Již odstavíme z ohně. Kozistence by mněla být taková řidší, protože teď se bude přidávat parmezán. Doporučuji dobrý sýr, nebo u nás dostupný Gran Moravia nastrouhat a promíchat, případně ještě doředit vývarem a nakonec dáme máslo, já kupuji buď u farmářů, nebo v dobrých prodejnách pravé máslo.... teď už jen trochu pepře a v případě potřeby dosolit (sýr je slaný, tak bacha)
Podáváme na hlubokém talíři, ještě posrtrouháme sýrem a dozdobíme třeba petrželkou...











Žádné komentáře:

Okomentovat