středa 24. října 2012

Rillettes de Connerré


Rillettes (rijet) je moc dobrá francouzská pochoutka, která je velmi jednoduchá co se týká surovin, ale je náročná na čas. Tohle musí potěšit každého maso žrouta :-)


Suroviny:

2 kg bůčku(nebo nejlépe směs vepřového, jako kotleta, bůček, krkovice...)
3 dcl vína
sůl
pepř
čerstvý tymián


Postup:

Bůček nakrájíme na kostičky a dáme si stranou sádlo, které dáme do hrnce škvařit jako první. Dobré je použít nějaký litinový hrnec, či alespoň hrnec se silnějším dnem. Pokud máme bůček libový, můžeme koupit sádlo zvlášť. Zrovna tak můžeme přidat i libovější kousek, třeba krkovičku, či plecko.
Takže sádlo zarestujeme a necháme lehce vyškvařit, přidáme tymián, pepř a podlijeme vínem. Víno necháme vydusit, pak podlijeme vodou a přidáme zbylé maso. Osolíme a necháme probublávat na nejmenším plameni, dokud se maso nezačne rozpadat. Může to být až 8 hodin.
Nakonec nalijeme do kameninových , či porcelánových misek, pokud máme přebytek, můžeme dát do sklenic a uzavřít. Takto připravené vydrží velmi dlouho, tedy pokud ho dříve neztrestáte :-)
Podáváme s čerstvým dobrým chlebem.






Žádné komentáře:

Okomentovat